Puu

Puusta saat silmiä hivelevää ja lämmintä pintaa, joka kestää. Puu huokuu perinteitä, mutta on myös nykyaikaa ja tulevaisuutta. Se on ekologinen, uusiutuva ja täysin kierrätettävä materiaali. Sitä ei tarvitse kuljettaa kaukaa, ja se sitoo ja luovuttaa huoneilmasta kosteutta. Valitsemalla materiaaliksi puuta säästät luontoa jälkipolville.

Puu henkii laadukasta elämää

Puusta saadaan sisätiloihin pintaa, joka hivelee silmää ja tuntuu mukavalta. Puu parantaa elämisen laatua monin tavoin:

  • Puu on sisustusmateriaalina lämmin ja esteettinen.
  • Puupinta aistii sisäilman kosteutta ja tasapainottaa sitä sitomalla kosteutta ja vapauttamalla sitä takaisin huoneistoon. Puu auttaa pitämään suhteellisen kosteuden ihanteellisella tasolla.
  • Puun rakenne tukee hyvän akustiikan toteuttamista.
  • Puu kestää. Se on helppohoitoista ja helposti kunnostettavaa.
  • Puu on myös edullista. Se sopii sekä sisustus- että rakennusmateriaaliksi.

Puu on vastuullinen valinta

Puu on rakennusmateriaalina vastuullinen valinta. Uusiutuvuutensa ja kierrätettävyytensä se ei lopu kesken ja tukee kestävää kehitystä. Vaikka sitä hakataan metsistä jatkuvasti, puun määrä Suomen metsissä on nykyään suurempi kuin esimerkiksi 1970-luvulla.

Puu on myös hyvä lämmöneriste. Puun lämmöneristyskyky on 12 kertaa parempi kuin betonin, 400 kerta parempi kuin teräksen ja 1 500 kertaa parempi kuin alumiinin. Puuta on myös helppo työstää, eikä puurakentamiseen tarvita yhtä järeitä koneita kuin esimerkiksi betonista rakentamiseen. Tämä vähentää rakentamiseen kuluvan energian määrää. Lisäksi puu sopii keveydestään huolimatta myös rakenteeksi. Painoonsa suhteutettuna puu on lujempaa kuin mikään muu raaka-aine. Puu on siis paitsi ekologinen, myös kestävä valinta rakennusmateriaaliksi.

Erinomainen ulkoverhoukseen

Puulla saadaan myös näyttävän näköisiä ulkoseiniä. Syitä puu-ulkoverhoilun suosioon ovat esimerkiksi ekologisuus, helppous, edullisuus, kestävyys ja uusittavuus. Sopivaa paneelia valittaessa on syytä muistaa esimerkiksi seuraavat seikat:

  • Valitse paneeli käyttökohteen mukaan. UTS-HS-paneeli sopii parhaiten pystypanelointiin. Vaakaverhoiluun sopivia ovat UTV-HS sekä UTK-HS.
  • Valitse riittävän paksu paneeli; suositeltuja paksuuksia ovat 23 tai 28 mm. Paksummat ja leveämmät paneelit kestävät paremmin kulutusta kuin ohuemmat.
  • Muista valinnassa laatu! Käytä sydäntavarasta valmistettua ulkoverhouslautaa.
  • Teollisesti pohjamaalattu ulkoverhouslauta on hyvä valinta. Se nopeuttaa rakentamista ja säästää rakentamisen aikaisia kustannuksia. Pääset asennustöiden jälkeen suoraan pintamaalausvaiheeseen. Teollinen pohjamaalaus antaa myös suojaa auringonvaloa ja sadetta vastaan.

Puu on hiilidioksidinielu

Fossiilisten polttoaineiden palaessa niissä varastoituneena ollut hiili vapautuu takaisin ilmakehään hiilidioksidina. Hiilidioksidi on merkittävin kasvihuonekaasuista ja sen määrä ilmakehässä on noussut jatkuvasti. Kasvaessaan puut sitovat ilman hiilidioksidia itseensä. Jokainen uusi puukuutiometri sitoo ilmasta noin 200 kilogrammaa hiiltä. Kasvavassa vaiheessa oleva metsä on hyvä hiilidioksidinielu. Täysikasvuisten metsien uudistamisessa hiiltä siirtyy pois kierrosta ja hiilen sitoutuminen kiihtyy uuden puusukupolven aloittaessa kasvunsa. Mitä enemmän käytämme puuta esimerkiksi rakentamiseen, sitä enemmän hiiltä varastoituu kierron ulkopuolelle.

Puu on myös paikallinen materiaali, jota ei tarvitse kaukaa kuljettaa. Puunkeveyden vuoksi sen kuljetuskustannukset ovat pienet. Puuta on myös helppo työstää, mikä vähentää rakentamisessa kuluvan energian määrää. Puusta rakennettaessa ei tarvita yhtä järeitä koneita kuin esimerkiksi betonista tai teräksestä rakennettaessa.

Lähde: Puusta Jalosteiksi, Suomen metsäyhdistyksen julkaisu

fiFinnish
en_USEnglish fiFinnish